© Lia van den Bosch
Foto © Lia van den Bosch

Door tranen heen
zoeken naar
de glimlach
van herinnering.

Reacties

Het voelt een beetje als opscheppen, al deze reacties zo onder elkaar. Ik krijg ze, neem ze dankbaar aan en ik hoop dat ze iets weergeven over hoe ik werk en over kom.

Ik heb het je al verteld direct na de dienst, maar wil het nogmaals doen.
Voor ons was het een waardig, emotioneel en goed afscheid. Ruimte voor ieders emoties, persoonlijke invulling en knap dat je uit dat ene gesprek de juiste toon en details hebt gehaald die mijn moeder neerzetten zoals ze was.
Je overweging  was prachtig.
Dank je wel !
Nb ik vind het zelf altijd fijn als ik feedback krijg om dingen een volgende keer nog weer beter te doen. Ik heb er over zitten nadenken wat ik jou nog als feedback mee kan geven, maar ik kan eerlijk gezegd niets bedenken. Het was gewoon prima zo.
december 2018

We willen je bedanken voor je woorden en je warmte. Je hebt iedereen geraakt en ‘ons mam’ het mooiste afscheid gegeven dat ze zich kon wensen.

september 2018

Vandaag precies een jaar geleden….
Een verdrietige maar mooie afscheidsdag. .
Wat jij toen voor ons hebt gedaan, de woorden die je aan ons gaf maar ook durven te voelen, zijn de basis van verwerking.
Dank daarvoor.
augustus 2017

Je hebt een gave om met toegankelijke en aanraakbare taal iedereen te raken. Dat is zo mooi!.En wat je vertelde was precies afgestemd en passend bij dit gezin.Dat vraagt luisteren, aanwezig zijn en echte stilte in jezelf.
februari 2017

Bedankt voor vandaag. Hoe fijn om gewoon je verhaal te doen, (h)erkenning en warme steun te ondervinden en zóveel mee te krijgen in je gevoel…. #dank#dank#dank!!!
januari 2017 na een gesprek over rouwen en hoe doe je dat

Jij hebt me bijzonder geraakt. Zowel tijdens de dienst van mijn kleinzoon als bij D. Je invoelingsvermogen is erg groot. De rust die je uitstraalt, maar vooral ook de manier waarop je de situatie of de persoon neerzet. Professioneel én tegelijk heel betrokken. Chapeau.
januari 2017

Zowel bij het bespreken vooraf, als op de dag van de uitvaart van mijn moeder hebben we heel veel steun gehad aan Josephine. Ze weet feilloos de kern uit de persoonlijke verhalen te pakken en een heel mooi en passend beeld te schetsen van degene die is overleden. Daarbij speelt ze goed in op de gezinsdynamiek en sluit ze prima aan op de verschillende generaties met ieder hun eigen ideeën; waardoor we met z’n allen terugkijken op een mooie uitvaart.
oktober 2016

Reactie van een fotograaf tijdens een afscheid;
Jouw manier van werken: ongekende diepgang, rakende in het hart, dicht bij de mensen en vooral echt.No Nonsense, dat is mooi.
www.janvandersanden.nl
oktober 2016

Dankbare ouders;

En zo gek….. Het was zó mooi.Mooier had voor ons niet gekund in de vreselijke situatie die dit is.Jij hebt voor ons ook echt “verschil” gemaakt.Vanaf het eerste moment voelde het goed.   Dank je wel dat je dit met en voor ons hebt willen doen                                         augustus 2016

Steeds vaker begeleid ik een gezin ook al voor het overlijden van één van hen. Dan leer ik soms ook een hele familie kennen. Op de dag voor een uitvaart ontving ik de volgende lieve mail van een opa en dat raakte me diep;

Het voelt zo enorm goed dat jij de regie hebt .
Je oogt zo ontspannen en bent zo heerlijk plezierig aanwezig.
En ongetwijfeld heb ook jij je momenten van onzekerheid en spanning.
Ik voel me er heel erg goed bij en ik denk dat ik vanuit mijn werkverleden en mijn levensverhaal er verstand van heb!
 Alle goeds en graag tot morgen!
augustus 2016

 

Ik wil je nog maals hartelijk danken voor de mooie afscheidsdienst van ons mam af gelopen zaterdag.Van diverse kanten krijg ik (!) complimenten over de wijze waarop jij de dienst verzorgde.Wij kijken terug op een mooi afscheid van mam.

juni 2016

Bij deze uitvaart kon ik zelf niet aanwezig zijn, ik bereidde hem voor met de ouders van F* en de uitvaartverzorgster begeleidde hen op die dag;

Het was een mooi afscheid vorige week zaterdag.
T nam zijn taak heel serieus en heeft iedereen smarties gegeven.
Het was de perfecte taak voor hem.
Iedereen vroeg hoe we bij dit geweldige idee kwamen.
Ook het nijntje verhaal was heel mooi.
Het was een ontroerende, liefdevolle uitvaart met een traan maar ook zeker met een lach.
Ook toen de smarties over de grond rolde omdat T struikelde.
mei 2016

Beste Josephine, ik ben helemaal vergeten je te bedanken voor de super mooie dienst die je hebt gedaan.Bedankt!!!

februari 2016

DANKJEWEL voor al je hulp om vandaag tot een heel mooi afscheid van mama te maken. We hebben de dag als heel mooi, warm, fijn en bijzonder ervaren. Mede dankzij jouw mooie woorden. De meiden zijn dolblij met hun knuffeltjes en de prachtige glazen bol. Wat doe je dat toch goed zo met de kids. Vandaag hebben we allemaal gezien hoe ontzettend mooi een trieste dag kan zijn. Je bent een topper! Wist je al maar wilde het toch nog een keer even aan je laten weten. Spreken elkaar snel weer.

december 2015

We hebben gisteren en vandaag zo ontzettend veel berichten gehad over de dienst van John.
Iedereen vond het een prachtige dienst en jij werd de hemel in geprezen.
Ik ben het helemaal met hen eens.
Het leek alsof jij John al je hele leven kende, zo persoonlijk was het.
Josephine, heel hartelijk bedankt.
Dit zal ons lang bij blijven.
oktober 2015

(Van deze reactie werd ik wel verlegen..)
Wat was het fijn dat jij er was.
Alleen het idee al dat er iemand kwam helpen om woorden en beelden en vorm te geven aan al die emoties.
Iemand die aandacht had voor allemaal.
Iemand die tussen de regels door kon lezen.

Jij was er om er voor te zorgen dat het laatste afscheid een afscheid met ons allemaal werd. De kinderen zullen het nu nog niet beseffen, maar het is goed als je op deze manier afscheid kunt nemen.
Door dat jij er bij was kon ik ook mijn tekst aanvullen.Daarover ben ik blij en ik zal er ook in de toekomst met een goed gevoel op terugkijken.
Jij hebt zo ontzettend veel gevoel voor woorden.Fijn ook hoe je de kinderen in staat hebt gesteld iets te zeggen in de dienst.
De dienst was prachtig: sober, helder, inspirerend, warm, veelzijdig, kleurig, mooi.
We hebben ook veel positieve reacties gehad op de dienst.
Wat fijn dat jij op ons pad bent gekomen!
Bedankt voor alles wat je voor ons betekend hebt!
En heel veel succes met je werk!
september 2015

Wat was de dienst fantastisch mooi, he?!!!
Ik wil je dan ook bedanken voor de enorme bijdrage die je hieraan geleverd hebt.
Het was fijn dat je naar ons luisterde en dat we ieder ons eigen gevoel erin kwijt konden.
Ik prijs me gelukkig dat we gebruik hebben mogen maken van jouw talenten en inzichten.
Daardoor zijn we met z’n allen tot deze mooie dienst gekomen.
We hebben vele positieve reacties over de mooie dienst gehad.
augustus 2015

Ik had je (hopelijk) al uitvoerig bedankt voor je bijdrage aan het
afscheid van pa, maar nu, na veel mensen ontmoet te hebben, krijgen we
steeds te horen dat ze het afscheidswoordje op het prentje zo mooi vinden,
zo persoonlijk. De zus van pa vindt het zelfs het mooiste
woordje wat ze ooit op een prentje heeft gelezen.
Dus ik weet niet hoe jij dat in korte tijd voor elkaar hebt gekregen die
middag aan onze tafel maar het is en blijft een bijzondere gave om al die
warrelende gedachtes van een verdrietige familie zo kort, kernachtig maar
ook taalrijk te verwoorden.
Ere wie ere toekomt: complimenten dus!
juli 2015

Ik wil je bij deze 1000 maal danken dat je dit voor ons hebt gedaan. Het was heel erg warm,intiem,persoonlijk en speciaal.Het was een mooi afscheid waarvan ik zeker weet dat mama dit ontzettend mooi heeft gevonden en ontzettend trots op ons is.BEDANKT JOSEPHINE
juni 2015

Iedereen die we spraken over de dienst vond het mooi, warm en bijzonder. En iedereen zei daar ook bij dat jij het zo fijn hebt begeleid. Dat moet je nog even weten.
mei 2015

Vandaag ontving een mooi compliment na de dienst van de 2 zonen van de overledene;
Door jou konden wij beter en gemakkelijker met elkaar in gesprek. Dat was een grote toegevoegde waarde.
mei 2015

Lieve Josephine. We hebben elkaar nog gesproken naderhand, maar ook hier wil ik nog eenmaal onze enorme waardering uitspreken voor jouw rol in dit trieste verhaal. Jouw rustige aanwezigheid, jouw bijzondere connectie met kinderen, het vertrouwen wat je na de eerste ontmoeting al oproept, jouw subtiele maar oh zo goed luisterende oor en de daaruit voortvloeiende prachtige, persoonlijke teksten hebben een onvervangbare bijdrage geleverd aan een afscheid waar iedereen van de familie aan terug zal denken als zijnde warm en waardig. Het was het afscheid wat we haar graag wilden geven. Onze eeuwige dank daarvoor. Ik hoop dat je nog heel veel mensen op deze waardevolle wijze kan helpen om weer een ‘deur te openen’. Veel bewondering en liefs, Wendy
april 2015


Reactie voor mij en de uitvaartverzorgster met wie ik samenwerkte; want samenwerken levert het mooiste resultaat;
Ik wilde jullie nog even hartelijk bedanken voor de mooie uitvaart die jullie georganiseerd hebben voor mijn broer. Het was een vreselijke dag maar dankzij jullie was het ook een hele mooie dag waarin hij nog een keertje aanwezig was. Jullie zorgen voelde als een warme deken. Wat we met name heel fijn vonden is dat jullie echt op ons in gingen, en we met elkaar omgingen alsof we elkaar al heel lang kennen. Jullie werken ook geweldig goed samen en er is niets vergeten omdat wij er niet met ons hoofd bij waren. Bij jullie hadden we niet het gevoel dat het jullie werk was maar eerder dat jullie de vrienden waren die ons hiermee hielpen.
april 2015


Jouw hulp en je oplettende aandacht voor iedereen heeft ons door de moeilijke dagen rond het afscheid van onze zoon gedragen.
Je bent erin geslaagd om op een ontwapenende manier alle aanwezige kinderen- maar vooral zijn 2 zoontjes- te laten ervaren hoe zij met deze heftige emoties en de harde werkelijkheid kunnen omgaan.
Het heeft iedereen die nauw betrokken was bij het afscheid dichterbij elkaar gebracht. Van de talrijke aanwezigen hebben we bewonderende reacties gekregen en in het bijzonder ook jouw bijdrage maakte zijn afscheid tot een onuitwisbare herinnering.
maart 2015


Ja,een dag verder…….
Terug kijkend op een dag met mooie herinneringen en intens verdriet.
Het voelde goed gister.
Jij krijgt van iedereen complimenten.
Ik wil je heel hartelijk bedanken wat jij voor ons gedaan hebt.en ik denk veel aan jou woorden!
februari 2015


Het was zo fijn dat er iemand was die me steun, rust en vertrouwen heeft gegeven en deze dagen naast ons deze weg liep.
december 2014


Ik wil je nogmaals bedanken voor alles wat je hebt gedaan.
Inmiddels alleen maar positieve reacties gehad op de dienst.
We kijken er met een goed en warm gevoel op terug.
mei 2014


Met warmte denk ook ik terug aan het afscheid.
Het was een mooi afscheid en een heel bijzonder afscheid.
Met een immens compliment voor jou…! De liefde en rust die jij op zo’n moment uitstraalt is prachtig.
februari 2014


Wij willen je hartelijk danken voor jouw bijdrage aan de dienst van afgelopen dinsdag. Je hebt op een bijzondere en innemende wijze ervoor gezorgd dat wij met fijn gevoel terug kunnen denken aan het afscheid van mijn vader. Ook de symbolen die gebruikt zijn zullen nog lang een indruk achterlaten. Hoe moeilijk ook, deze indrukwekkende herinnering helpt ons om verder te gaan met ons rouwproces.
januari 2014


Wat moet ik schrijven om jou te bedanken voor de warme en geweldige inhoud van de dienst.
Het paste zo geweldig in elkaar.
Hoe jij de kleinkinderen er in betrokken hebt, was voor mij een van de mooiste momenten.
Ik was blij dat deze dienst een waardig afscheid voor Mieke is geweest, en velen deelden dit met mij, haar wens is in vervulling gegaan.
Josephine je bent een geweldig en warm persoon en ik wil je nogmaals daarvoor bedanken.
september 2013


Heel hartelijk willen wij je bedanken voor de enorme fijne en toegewijde wijze waarop je eerst mijn moeder en later ons hebt begeleid.Het gaf ons rust en vertrouwen dat de crematie mooi zou worden.We hebben veel reacties gehad over het mooie verloop van de dienst.
augustus 2013


Mede door jouw aanwezigheid bij de voorbereiding, jouw ideeen en inbreng tijdens de uitvaart en dienst is de dag afgelopen vrijdag zo goed verlopen.
We hebben daar veel positieve reacties op gekregen.
We hebben een warm gevoel als we op de dag terugkijken.Bedankt daarvoor.
april 2013


Dankjewel,
Je hebt van de moeilijkste dag van mijn leven een ontzettend “mooie” dag gemaakt.
Je hebt de woorden uitgesproken die het leven van H en van ons hebben weergegeven.
We hebben alleen maar  fijne reacties gehad en niemand had ooit zo’n  “mooi” afscheid meegemaakt.
maart 2013


Ik wil je uitdrukkelijk bedanken voor je gevoelige en geslaagde bijdrage aan de crematie-plechtigheid van mijn vrouw.Van vele kanten heb ik complimenten gehoord over de manier waarop jij deze plechtigheid hebt geleid en natuurlijk heb je ook ons goed en doeltreffend begeleid bij het komen tot een door velen ,én ook door ons,gewaardeerde afscheids-bijeenkomst.
februari 2013


De dag was voor mij helemaal af. Het gevoel wat we rond mijn moeder wilden vieren, het afscheid, de herinnering, het kwam allemaal tot zijn recht. Zo heb ik het vantevoren niet kunnen bedenken. Het is mooier geworden.
januari 2013


Wat een prachtig afscheid.
Mede namens mijn kinderen bedank ik je uit de grond van mijn hart voor de begripvolle en integere wijze waarop je ons hebt bijgestaan.De afscheidsviering is geworden ,zoals wij dat wilden.
Er is niets fout gegaan en dat was voor ons erg belangrijk, het moest heel goed worden.
Wij hebben er allemaal een geweldig gevoel aan over gehouden.
Veel van onze gasten hebben zich ook uitgesproken over de jouw geweldige inzet, terugtredend, maar wel leidend en regelend.Dat vonden wij ook, een bijzondere belevenis.Bedankt….
oktober 2012


Wij hebben vele lovende woorden ontvangen van de aanwezigen die zelfs vroegen waar mijn moeder u heeft leren kennen. De meeste waren er heilig van overtuigd dat u een kennis was van mijn moeder. Wij kunnen ons hier alleen maar bij aansluiten en willen dit dan ook aan je doorgeven. We zijn nog steeds onder de indruk van hoe je mijn moeder hebt neergezet en wat voor een afscheid u heeft gegeven.”
juni 2012


Namens de familie Kuijpers willen wij je heel hartelijk bedanken voor de begeleiding bij de uitvaart van ons pap. We hadden ons niet beter kunnen wensen. Je persoonlijke benadering, warmte, medeleven en -voelen hebben ons ongelooflijk goed gedaan. Je hebt precies verwoord wie hij was en hoe we ons voelen. Fijn dat we dit afscheid met jou mochten delen. Nogmaals dank namens ons allemaal.
maart 2012


Via deze weg willen wij je bedanken voor je hulp tijdens het afscheid van ons kindje. Wij hebben al verschillende positieve reacties gehoord over de dienst en dat is mede aan jou te danken. Alles wat er gezegd kon worden is gezegd zonder in herhaling te vallen kortom alles verliep perfect. Nogmaals bedankt en misschien komen we je nog wel eens ergens tegen.
februari 2011


 

© 2012-2013 | Wordpress by WebinWeb Design | Design by Red Eye Studio